Willy Fog a világjáró kovászkám kitűnőre, 5*-ra vizsgázott. Ilyen fantasztikus, bubis állagú tésztát talán még nem is dagasztottam. Nem akartam este 10-kor sütni, zajongani a konyhában, így éjszakára ment a hűtőbe. Formázáskor már annyi bubi volt benne, hogy nem voltam biztos megvár-e reggelre.
Willy Fog a világjáró
Előző este kb 40 g aktív kovászt, kb 80 g Wessex kenyérlisztet és 80 g mentes ásványvizet összekevertem. Az üveget egy papírtörlővel letakarva, tetejét éppcsak rátéve reggelig a konyhapulton hagytam.
Reggel:
100 g manitoba lisztet,
100 g fehér tönkölylisztet,
300 g Tüskeszentpéteri BL80 kenyérlisztet
2 púpos ek búzacsírát
380 g meleg vizet
összekevertem, 30 percig autolizáltam
Ezután hozzátettem az előtésztát, egyneművé kevertettem a géppel. Újabb 30 percig autolizáltam, majd 3 kk sót 2 ek burg.pelyhet + 0,5-0,8 dl vizet tettem hozzá. Addig kevertettem a géppel, míg ezek jól eloszlódtak a tésztában.
kelesztőtálba tettem, egy kicsit még kézzel átdolgoztam:
3x30 percenként vizes kézzel, vizezett munkapulton hajtogattam.
Hajtogatások között a 30 fokos sütőben pihent
hajtogatás előtt átmozgatva
vízzel bespricceltem a munkapultot,
kezemet is megvizeztem, és így hajtogattam
hajtogatás előtt
hajtogatás után
2. hajtogatás előtt
2.hajtogatás
3. hajtogatás előtt
formázás, gömbölyítés előtt
gömbölyítés:
formázás:
rizsliszt-finomliszt keverékével megszórt kelesztőtálba tettem,
majd nylon zacsiba csomagolva éjszakára a hűtőbe raktam
(este 8 körül)
reggel 6-kor
egyenként lisztezett sütőlapátra borítottam,
pengével bevágtam a tetejüket,
majd 250 fokra előmelegített, jól begőzösített sütőbe,
sütőacélra csúsztattam a cipókat
10 perc múlva amikor már nem nőtt tovább,
és egy-két piros folt is lett rajta,
levettem a hőfokot 230-ra,
jól kiszellőztettem a sütőt
újabb 10 perc múlva levettem 200-ra
és így sütöttem még további 10 percig.
összesen 30 percig sütöttem őket