Múlt héten kaptam Claudiotól kristálygombát, amit azóta féltő gondoskodással etetek. Kovászhoz víz helyett ennek a leszűrt levét tettem.
Receptje megegyezik a francia parasztkenyérével, csak áztatott chia magot tettem még bele. Chia magtól állagra kb 70% hidratáltságú lett. Vizikefírtől hasonlóan viselkedik a tészta mint a gyümölcsvízzel. Hamarabb érik a tészta és szép lyukacsos bélzete lesz.
hozzávalók kb fél kilós kenyérhez:
225 g BL112
40 g tk.búza
200g víz
115 g kovász
7 g só
25 g chia mag kb 50 g vízbe áztatva
30 perc autolízis
dagasztás, ekkor adtam hozzá az áztatott chia magvakat, kovászt és sót
3x30 perc hajtogatás
formázás
szakajtóban kb 5-6 fokos hűtőben kelt éjszaka, majd reggel bő fél órát kelt a pulton
sütés: gőzös 230 fok 15 perc, gőz nélkül 215 fok 15 perc
Ezen kívül friss rozmaringos parasztkenyereket is sütöttem: