


Úgy éreztem épp itt az ideje, hogy egy saját, nevemhez illő kenyeret alkossak.
Gyűrűk Ura Lembasa ihlette ezt a kenyerem: „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse”. De nem a neten fellelhető édes-omlóstésztát, hanem a hozzám közelebb álló kenyértésztából álmodtam meg.
Igyekeztem laktató, magas fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalmú liszteket, lassan felszívódó hozzávalókat összeválogatni. A sok magnak köszönhetően sokáig friss is marad.
- Fehér kamutliszt, fehér királybúzaliszt, világos bánkúti liszt, tk.királybúzaliszt, kendermagliszt, kendermagolaj, chia-, tök-, len-, napraforgómag
- Chia mag tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sok benne a rost, fehérje és antioxidáns, valamint a legkiválóbb Omega 3 zsírsav forrás
-
Kendermag tartalmazza mind a 20 aminosavat, beleértve azt a 9 esszenciális aminosavat is(EEAS), melyet szervezetünk egyedül nem képes előállitani
-
Lenmag rostjai csökkentik az evés után felgyülemlett zsír mennyiségét a vérben. Magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.
-
Tökmag lúgosító hatással rendelkezik, emiatt kiváló kiegészítője lehet a manapság nagyon elterjedt túlzottan savas étrendnek. A tökmag a magas fehérjetartalmú magvak közé tartozik.
-
A magok közül napraforgómag tartalmazza a legnagyobb mennyiségű fitoszterolt, mely a vér koleszterinszintjét csökkenti.