Ma grahamlisztes sárkánykenyeret sütöttem. Találtam a polcon fél zacsi régóta kallódó grahamlisztet, gondoltam ideje elsütögetni :) Sárkány meg attól lett, hogy Ági barátnőm vett egy jópofa hálómintás anyagot kipróbálni szakajtóba. Rám is gondolt, adott nekem is belőle <3 Ezzel béleltem ki a kelesztőkosarat, ettől olyan lett a héja mint a sárkánybőr ;)
Előtésztának elég keményet kutyultam be este. Másnap alig bírtam kibányászni az üvegből :D
Előtészta este:
50 g Willy kovi, 80 g mentes víz, 100 g wessex kenyérliszt.
Reggel:
250 g graham, 350 g tüske bl80, 480 g + sóhoz még 50 g meleg víz (hajtogatásokkor éreztem, hogy még mehetett volna több is bele)+ 4 kk só, 3 ek burg.pehely
Mint az alakoros-búzacsírás kenyeremnél úgy autolizáltam, dagasztottam, olajos kézzel hajtogattam.
Formázáskor konyharuhával béleltem ki a szakajtót, finomliszt-rizsliszt keverékével megszórtam, és ezután tettem bele a hálómintás anyagot. Majd beletettem a megformázott veknit.
El kellett mennem egy kis időre, ezért nylon zacsiba csomagolva betettem a hűtőbe. Kb 5 órán keresztül kelt benne.
Ezután hazaérve bekapcsoltam a sütőt, 250 fokra melegítettem fel. 15-20x fújásnyi vizet spricceltem a sütőbe, majd a tésztát hűtőből kivéve lisztezett sütőlapátra borítottam, tetejét bevágtam és a sütőacélra csúsztattam.
Bő 5 perc múlva levettem a hőfokot 230-ra majd újabb bő 5 perc múlva 210-re és így sütöttem készre. Összesen 35 percig sült.
Másnap sütöttem egy cipót "rendelésre" és egy másikat pedig ajándékba ezzel a recepttel, csak most ketté vettem. Annyi különbséggel, hogy 310 g graham és 290 g BL 80 lisztet tettem hozzá, és most csak 30 percig sültek.