Tündér Pékség

Kendermagos kenyér

Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag

2021. szeptember 19. - Gáncsné Vasas Tünde
Kendermagos kenyér
kendermagos.jpg

Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez.
Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az anyagcserénk számára ideálisan hasznosítható 3:1 arányban. A bio hántolt kendermag könnyen felszívódó nyers fehérjét tartalmaz. A kendermag fehérje teljesértékű, kiváló fehérjeforrás. A kendermag mind a 21 aminosavat tartalmazza, köztük azt a 8-at is, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
A kendermagban nincsenek fitátok (a magvak és a korpa a fitátok legjelentősebb forrásai), ezeket ugyanis az emberi szervezet nem tudja megemészteni, viszont gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.
A kendermagban található esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok (magnézium, kálium) és vitaminok támogatják a szívműködést, hozzájárulnak a koleszterinszint és vérnyomás csökkentéséhez. A kendermagban jelen lévő nyers, szerves ásványianyagok és vitaminok szinergikus összhangban (egymást erősítik, támogatják) működve jelentős szerepük van az immunsejtek aktivitásában, javítják a sejthártya rugalmasságát, nagy szerepük van a sejtplazma stabilitásának fenntartásában.
A kendermag rostokban gazdag szuperélelmiszer. A kendermagban kimagasló mennyiségben található foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán, vas, valamint D-, B6-, B9- és K-vitaminok, továbbá jelentős arányban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamint is. Megemeli a szervezet oxigén- és energiaszintjét, serkenti az agy- és bélműködést (24 % rost / 100g).
Kendermagban jelentősebb mennyiségben megtalálható nyomelemek és vitaminok hatásmechanizmusai:
foszfor – segíti a kalcium felszívódását, szükséges a csontok, fogak, fogíny, idegrendszer és az izmok működéséhez, a sejthártya alkotórésze, csökkenti a fáradtságérzetet
kálium – irányítja az izomszövetek és idegek működését, szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, a gyomorsavtermelést, a vércukorszintet és a szervezet vízforgalmát
magnézium – 300 féle enzim szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegek és izmok működéséhez, javítja a keringési rendszert, a szív- és veseműködést, lassítja az öregedést, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a koleszterinszintet, lazító, nyugtató hatása van, fokozza a szellemi teljesítőképességet (kálciummal, foszforral és A-vitaminnal együtt hat a legjobban, mivel szinergikusan fejtik ki hatásukat, és segítik egymás felszívódását)
cink – védi a sejtmembránt, részt vesz az enzim-, vércukorszint- és anyagcsereszabályozásban, véd a nehézfémek hatásaitól mangán – akadályozza a szabadgyökök és a rákos sejtek szaporodását, antioxidáns, szükséges a pajzsmirigy- és a nemi hormonok működéséhez, segíti a fehérje-anyagcserét és a vércukorszint-szabályozást
mangán – akadályozza a szabadgyökök és a rákos sejtek szaporodását, antioxidáns, szükséges a pajzsmirigy- és a nemi hormonok működéséhez, segíti a fehérje-anyagcserét és a vércukorszint-szabályozást
réz – a központi idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen, segíti a vasfelszívódást, a hemoglobinképződést, baktérium- és vírusölő hatása van, részt vesz a káros oxidációs folyamatok semlegesítésében, szükséges a kálcium felszívódásához
vas – segíti a vér oxigén- és szén-dioxid szállítását, a hemoglobin szintézist, növeli a szellemi teljesítőképességet (felszívódásához C-vitamin szükséges)
D-vitamin – szabályozza a vér kalcium- és káliumszintjét, segíti a kalcium felszívódását, az erős csontozat kialakulását és fenntartását, erősíti az immunrendszert, szerepe van a légúti megbetegedések megelőzésében (beépüléséhez magnéziumra van szükség)
K-vitamin – befolyásolja a véralvadást és a sejtek fehérje-beépítését, D-vitaminnal együtt segíti a csontok erősségét (felszívódásához olajok szükségesek)
A-vitamin – a bőr és a szemek, a látás egészségéért felel, erősíti az immunrendszert, hatástalanítja a káros szabadgyököket, erősíti a csontokat és a fogakat, a fogínyt
B3-, B6-, B9-vitaminok – nélkülözhetetlenek az idegrendszer és az agy működéséhez, segítenek fenntartani a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, az egészséges izomtónust, koenzimként működnek, részt vesznek az immunrendszer energiatermelésében, csökkentik a depressziót, a pszichés zavarokat
E-vitamin – védi a sejthártyát, lassítja az öregedést, antioxidáns, csökkenti a koszorúér problémákat, gátolja a vérrögképződést, erősíti az immunrendszer védekező képességét, segíti a sebgyógyulást, csökkenti a légszennyezés szervezetre gyakorolt hatását.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tunderpekseg.blog.hu/api/trackback/id/tr416692560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása